| Newest | 08 | 07 | 06 | 05 | 04 | 03 | 02 | 01 |

14.04.2008

VISION OF EU’S ‘SOFT POWER’

Balkan states have a mixed demographic composition of various ethnic groups and the EU may be the driving force for unity among those groups and enable them to look up at the same sky

FULYA ÖZERKAN ANKARA – Turkish Daily News

An enlarged European Union can become a supranational model for the multi-ethnic Western Balkans, injecting powerful impetus for a better and peaceful future into the region that once saw a spillover of violence along ethnic lines…

(More…)

 

06.04.2008

Македонија

ЕКСПЕРТИТЕ СЕ ПОДЕЛЕНИ ВО РАЗМИСЛУВАЊАТА ШТО ПО ДЕБАКЛОТ ВО БУКУРЕШТ

Експертите со поделени мислења – по грчкото вето дел од нив сугерираат дека преговорите треба да продолжат, други да се бара нивно прекинување. Универзитетскиот професор Лилјана Георгиева смета дека Македонија се наоѓа во комплексна ситуација од која мора да најде излез што е можно поскоро…

(More…)

 

06.04.2008

МАКЕДОНИЈА ДА ГО СОЧУВА ИМЕТО И ДА ПРОДОЛЖИ СО РЕФОРМИТЕ

Македонија не смее да го загуби своето име и треба да продолжи со реформите кои имаат за цел членство во НАТО и ЕУ, порачува Центарот за истражување и креирање политики од Скопје, во анализата направена по завршувањето на Самитот во Букурешт…

(More…)

 

03.04.2008

36% од македонските граѓани се за признавање на Косово, а 45,8% се против, покажува анкетата на Центарот за истражување Сеуште нема термин кога ќе почне работата на терен, ниту кога ќе се случи признавањето на Косово…

(More…)

 

25.03.2008

ЕВРОСКЕПТИЦИЗМОТ ЧУКА НА ВРАТА

Македонија е зрела за развој на антизападни ставови кои би ја втурнале земјата во изолација

Во Македонија може да се изроди евроскептицизам кој би можел да ги подгрее националистичките или радикалните страсти доколку земјава не добие покана за НАТО на претстојниот самит во Букурешт…

(More…)

 

22.03.2008

ПОЛИТИЧКИТЕ АНАЛИТИЧАРИ ЕДНОГЛАСНИ НАТО, па избори

Предвремените избори треба да се распишат по завршувањето на самитот во НАТО, се согласуваат политичките аналитичари. Причина за тоа е латентната криза во владината коалиција, која почна да се манифестира во пресрет на самитот во Букурешт…

(More…)

 

 

19.03.2008

45% ОД МАКЕДОНЦИТЕ СЕ ЗА НЕПРИЗНАВАЊЕ НА КОСОВО

45% од испитаниците во Македонија сметаат дека нашата земја не треба да го признае независно Kосово, наспрoти 35% од граѓаните кои одговориле со потврден одговор, на последната анкета на Центарот за истражување и креирање на политики…

(More…)

 

19.03.2008

ДА СЕ ПРИЗНАЕ КОСОВО ИЛИ НЕ?

Центарот за истражување и креирање политики спроведе анкета кај македонските граѓани за испитување на јавното мислење дали да се признае Косово. Поголем е бројот на граѓаните кои не се согласуваат Косово да се признае како независна држава.

Вака се изјасниле 46 проценти од испитаните…

(More…)

.

19.03.2008

Близо половината от гражданите на Македония са против признаването на независимо Косово, сочи анкета

45% от гражданите на Македония не са съгласни с признаването на Косово като независима държава, сочат данните от анкета на Center for research and policy making в Скопие…

(More…)

 

13.03.2008

MACEDONIANS WON’T GIVE UP NAME FOR NATO

Abstract: (Angus Reid Global Monitor) – The vast majority of people in Macedonia are against changing their country’s name to become a member of the North Atlantic Treaty Organization (NATO), according to a poll by the Center for Research and Policy Making. 82.5 per cent of respondents reject Greece’s condition to support Macedonia’s …

(More…)

 

11.03.2008

ДЕТСКО ОДНЕСУВАЊЕ ИЛИ РЕАЛНА КРИЗА?

Опозицијата вели дека ова е „уште едно детско однесување на власта“.

Владината Демократска партија на Албанците го услови со шест барања премиерот Никола Груевски за да остане во власта. За опозицијата ова се само блефирања на владината коалиција.

Владината Демократска партија на Албанците бара да бидат донесени законите за јазиците, за обештетување на борците од ОНА, и за употреба за знамињата, како и што поскоро признавање на Косово, затворање на хашките случа и и соодветно пропорционално вработување. Во спротивно, ДПА ќе ја напуштат владата…

(More…)

 

10.03.2008

АНКЕТА: ПРОМЕНА НА ИМЕТО ИЛИ ВЛЕЗ ВО НАТО?

Промена на името или влез во НАТО? 83 проценти од македонските граѓаните не се согласуваат земјава да го промени името за да влезе во НАТО. На ова прашање – дали се согласувате Македонија да го промени името за да влезе во НАТО, 95 проценти од етничките Македонци одговориле дека се против. На истото прашање, се покажува поделеност кај етничките Албанци…

(More…)

 

10.03.2008

АНКЕТА НА ЦИКП. АЛБАНЦИТЕ СЕ КОЛЕБААТ, А СИТЕ ДРУГИ НЕ БИ СЕ ПРОДАЛЕ ЗА НАТО ПОКАНА

Македонија е против промена на името

Центарот за истражување и креирање политики – Скопје вршело истражување од 6 до 8 март 2008 година на репрезентативен примерок од 1.100 испитаници. Темата на анкетата била да се истражи ставот на македонските граѓани во однос на се погласно поставениот услов Македонија да го смени уставното име до колку сака покана за НАТО…

(More…)

 

10.03.2008

САД ИМААТ ПЛАН ЗА ВЛЕЗ НА МАКЕДОНИЈА ВО НАТО

Горазд Чомовски Том Кејси

САД имаат разработено план што треба да обезбеди сигурен влез на Македонија во НАТО, дознава А1 од високи дипломатски извори.

Предвидено е во наредните денови високи функционери на Стејт Департментот да ја посетат Атина…

(More…)

 

10.03.2008

NË REZULATET E SONDAZHIT TË FUNDIT PËR NDRYSHIMIN E EMRIT OSE ANËTARËSIM NË NATO QË E REALIZOI QENDRA PËR HULUMTIM DHE KRIJIMIN E POLITIKAVE NDIKOJNË SHUMË FAKTORË.

Një ndër ta është atmosfera e krijuar para Samitit të ardhshëm të NATO-s dhe mosqartësimi i ndikimit të çështjes së emrit në procesin e anëtarësimit në strukturat euroatlantike. Kështu komentojnë ekspertët e marrëdhenieve ndërkombëtare…

(More…)

 

10.03.2008

POLL: MACEDONIANS OPPOSE NAME CHANGE

The vast majority of Macedonians oppose changing the name of their country in return for quick NATO membership, a poll by a local non-governmental organisation suggests…

(More…)

 

03.02.2008

ON MACEDONIA’S NAME DISPUTE WITH GREECE

Dagmar Breitenbach spoke to Zidas Daskolovski, president of the Macedonian ”Center for research and policy-making”, and asked that’s the name dispute all about…Download:NL0303 Macedonia Q&A.mp3

Download: Real Player

 

29.02.2008

ВО СЛУЧАЈ НА ГРЧКО НАТО ВЕТО Експертите поделени околу натамошниот развој на безбедносната ситуација во Македонија

И покрај очекувањата Македонија да добие покана за членство во Алијансата на априлскиот самит во Букурешт неизвесноста особено отворена поради најавата за вето од грчка страна сеуште постои. Доколку Македонија не ја добие поканата, тоа ќе ги усложни сосотојбите внатре во Македонското општество но и на надворешно политички план, ќе го постави прашањето на одговорноста за евентуалниот таков исход и ќе ги обесхрабри потенцијално заинтересираните странски инвеститори, велат политичките и економските аналитичари…

(More…)

 

05.02.2008

СООДВЕТНА И ПРАВИЧНА ЗАСТАПЕНОСТ

Шест отсто повеќе Албанци во администрацијата

Од декември 2002 до септември лани бројот на вработените буџетски корисници Албанци е зголемен од 8.164 (11,65 отсто) на 12.397 (17,42 отсто), со што се приближуваат кон регистрираната бројка од пописот од 25 проценти…

(More…)

 

28.12.2007

НЕВЛАДИНИТЕ ЧУВАРИ НА ЈАВНОТО ЌЕСЕ ОЦЕНУВААТ Со кампањи не се подобруваат условите за учење

Владините кампањи “Образованието е сила и моќ” нема да ги подобрат условите во образовниот систем во Македонија, оцени на вчерашната прес – конференција невладиниот Центар за истражување и креирање политики кој ја формираше првата национална мрежа на организации наречена “Чувари на јавното ќесе”. Според Наталија Спасовска од Центарот за истражување и креирање политики, Владата сериозно треба да размисли парите што ги троши за кампањи за школување да ги вложи во образовните реформи…

(More…)

 

11.12.2007

МАКЕДОНСКИТЕ АЕРОДРОМИ ОСТАНУВААТ БЕЗ ВРСКА СО СВЕТОТ

ДАЛИ Е ВРЕМЕ ДА СЕ ВОВЕДАТ БУЏЕТСКИ АВИOЛИНИИ? Со комплетна реконструкција на аеродромите во Скопје и Охрид и со воведувањето на буџетски линии, како што имаат повеќето држави од регионот, би имале подобра конекција со европските и светските метрополи. Но, имајќи предвид дека нивната реконструкција се најавува со години, можеби е време државата да преземе дел од одговорноста и да го олесни комуницирањето на македонските бизнисмени и граѓани со најзначајните европски и светски метрополи…

(More…)

 

04.12.2007

МАКЕДОНСКОТО ЛОБИРАЊЕ ВО ЗАКОН

Македонската влада денеска го презентираше предлог законот за лобирање.

Со него се регулира оваа дејност која во високоразвиените земји е доведена на ниво на профитабилен бизнис и со која одредени групи влијаат на одлуките кои ги носат државните институции…

(More…)

 

24-25.11.2007

TRAJNIM PER ANALIZE DHE KRIJIMIN E POLITIKAVE PUBLIKE

Bashkimi Demokratik për Integrim në kuadër të bashkëpunimit dhe vendosjes së partneritetit me subjektet tjera si në përforcimin e kapaciteteve të saj, ka zhvilluar trajnim të kuadrove të saj. Më 24 dhe 25 nëntor 2007, në bashkëpunim me Fondacionin Fridrich Ebert dhe Qendrën për Krijimin e Politikave realizoi trajnim në temën “ Euro integrimi i Maqedonisë”…

(More…)

 

16.11.2007

КАДЕ ОДИ ВЛАДИНАТА КОАЛИЦИЈА?

Се зголемува напнатоста меѓу коалициските партнери во македонската Влада.

Судирот меѓу владините партнери, Демократската партија на Албанците и Новата социјал-демократска партија, станува се’ поизразен и, како што вели Жидас Даскаловски од Центарот за истражување и креирање политики …

(More…)

 

31.10.2007

GOSTIVARASIT PËRSËRI DO TË VOTONIN PËR BEJTËN!

Qytetarët në përgjithësi janë të kënaqur me punën e pushtetit lokal në Gostivar, përderisa ujin e vlerësojnë si një nga problemet kryesore që kërkon zgjidhje urgjente. Këtë e thonë rezultatet e anketës së realizuar nga ana e Qendrës për Hulumtim dhe Krijim të Politikave nga Shkupi në lidhje me punën e komunës së Gostivarit dhe të cilat u publikuan …

(More…)

 

ГОСТИВАРЦИ ПОВТОРНО БИ ГЛАСАЛЕ ЗА БЕЈТА

Граѓаните, генерално, се задоволни од работата на гостиварската локална власт, а како главен проблем што бара итно решавање ја потенцираат водата. Ова го покажале резултатите од анкетата спроведена од страна на Центарот за истражување и креирање политики од Скопје, врзана со работата на Општина Гостивар, кои беа презентирани на пресконференција…

(More…)

 

27.09.2007

НАУЧНОИСТРАЖУВАЧКА МАКЕДОНИЈА СТАНА ЧЛЕНКА НА ЕВРОПСКОТО СЕМЕЈСТВО

Неодамнешната посета на министерот за образование и наука Сулејман Рушити на Брисел и потпишувањето на меморандумот за разбирање со Европската комисија, со кој и се овозможува на Македонија во целост да партиципира во 7-та рамковна програма на Европската Унија за истражување и развој (ФП7), претставува пресвртница во научноистражувачката дејност во Македонија. Ова е и првиот чекор кон полноправно интегрирање на нашата земја …

(More…)

 

29.08.2007

ЕКСПЕРТИТЕ СТОЈАТ ЗАД КРИТИКАТА НА ПЕНЗИСКИТЕ ФОНДОВИ Државата и фондовите го намалија приносот на осигурениците

Конзервативна и пасивна е инвестициската стратегија на двата приватни пензиски фондови во Македонија и не држат нивните аргументи дека за тоа вината треба да се бара само во престрогата регулатива која го ограничува пласманот на средствата на осигурениците, реагира Андреј Пулејков, експерт од Центарот за истражување и креирање политики …

(More…)

 

31.07.2007

ЌЕ ПОЧЕКАМЕ НА ЕВТИНИ ЛЕТОВИ

Нискобуџетните авиокомпании се’ уште не наоѓаат интерес да летаат од и до Македонија. Летовите до која било дестинација од Скопје

се поскапи од летовите од Софија, на пример…

(More…)

 

 

21.08.2007

ПЕНЗИСКИТЕ ФОНДОВИ РЕАГИРААТ НА КРИТИКАТА ЗА НИВНАТА РАБОТА

Не сме ние виновни, регулативата ограничува

Површна анализа, погрешни заклучоци и непријатни обвинувања, вака реагираа од двата приватни пензиски фонда на истражувањето насловено „Рецепт на Светска банка за реформите во македонскиот пензиски систем – премногу скап и премногу регулиран“, што во неколку продолженија во текот на минатата недела го објави „Време“…

(More…)

 

10.08.2007

ИСТРАЖУВАЊЕ НА ЦИКП ЗА ПЕНЗИСКИТЕ РЕФОРМИ (3)

Двата приватни фонда како две Марии

Без избор се оставени македонските работници-членови на приватните пензиски фондови кога станува збор за пласман на парите што секој месец како придонеси за пензиско осигурување ги уплаќаат на нивните сметки во приватните фондови. Тоа е така бидејќи двата фонда во земјава имаат речиси идентична инвестициска политика и …

(More…)

 

09.08.2007

ИСТРАЖУВАЊЕ НА ЦИКП ЗА ПЕНЗИСКИТЕ РЕФОРМИ (2)

Двата приватни фонда неверојатно потфрлија

Пасивната инвестициска политика што ја водат двата приватни пензиски фонда во Македонија и престрогата законска регулатива со која државата го ограничува умножувањето на парите на осигурениците се главните причини за неверојатно лошите резултати што на сметка на осигурениците во изминативе година и половина од воведувањето на двостолбниот пензиски систем …

(More…)

 

08.08.2007

ИСТРАЖУВАЊЕ НА ЦИКП ЗА ПЕНЗИСКИТЕ РЕФОРМИ (1)

Приватните фондови и државата ги дерат осигурениците

Драстично треба да се намалат провизиите и влезните трошоци што ги наплаќаат двата приватни пензиски фондови и владините институци вклучени во двостолбниот пензиски систем, препорачаа во Центарот за истражување и креирање политики (ЦИКП) по анализата на пензиските реформи во изминативе 18 месеци, односно по воведувањето на двостолбниот пензиски систем…

(More…)

 

Balkan Trust for Democracy Bulletin – Summer 2007

Balkan Trust for Democracy Bulletin – Summer 2007

July 2007

MACEDONIAN GOVERNMENT ADOPTS ALL POLICY RECOMMENDATIONS FOR RECOGNITION OF FOREIGN DIPLOMAS

Macedonia’s Center for Research and Policy Making (CRPM), although only three years old, has already become a recognized and respected research institute, enjoying multiple successes with policy changes implemented as a direct result of their work. Recently, BTD-supported work on the issue of recognition of foreign diplomas succeeded in bringing about major national-level policy changes…

(More…)

 

13.07.2007

LECTURE AND DOCUMENTARY FILM IN “TOCKA”

Cultural center “Tocka” and Center for Research and Policy Making organize a lecture by professor Francesco Strazzari of the Amsterdam University…

(More…)

 

14.06.2007

МАКЕДОНИЈА БЕЗ НАПРЕДОК ВО ПОЛИТИЧКИТЕ ПРОЦЕСИ

Последната анализа направена од „Фридом хаус“ за политичките процеси во Македонија покажува дека земјата на ова поле не направила напредок во 2006-та.

Делот за Македонија во годишниот извештај за 29 земји во транзиција, во кој се опфатени демократското владеење, изборните процеси, медиумите, судството, локалната самоуправа и корупцијата, покажува дека земјата и покрај напорите на новата Влада, се уште е на исто ниво како во 2005-та…

(More…)

 

27.06.2007

КЛУЧНАТА УЛОГА НА ЕМИГРАНТИТЕ

Економската емиграција, т.н. “печалба”, има долга традиција како во земјата така и во Гостивар. Емиграцискиот бран започна во 1960тите и трае до ден денес. Емигрира главно албанското население на Гостивар. За време на социјализмот Албанците главно не беа дел од индустријализацијата…

(More…)

 

ROLI I RËNDËSISHËM I EMIGRANTËVE

Në pjesën e tretë të analizës së ekonomisë së Gostivarit, ju sjellim përmbajtjen e cila ka të bej me ndikimi e emigracionit në zhvillimin e gjithmbarshëm të komunës së Gostivarit. Nga teksti origjinal janë larguar tabelat, fusnotat dhe është bërë lekturomi i tekstit. Gjithsesi, këtë analizë të plotë mund ta gjeni në ueb faqen e QHKP: www.crpm.org.mk…

(More…)

 

13.06.2007

КАКО ЕКОНОМИЈАТА ВО ГОСТИВАР ДА СТАНЕ УСПЕШНА?

Според најновиот Извештај за светскиот развој, Македонија се наоѓа на 85. место помеѓу 100те светски економии. Од 17 декември 2005 година Македонија е кандидат за членство во ЕУ. Од 1 јули 2005 година е официјално децентрализирана земја каде што општините имаат слобода помеѓу другите работи, и да креираат политика за локалниот економски развој…

(More…)

 

SI TË BËHET E SUKSESSHME EKONOMIA E GOSTIVARIT

Hyrje Sipas raportit më të ri për zhvillimin botëror, Maqedonia gjendet në vendin e 85të mes 100 ekonomive botërore. Prej 17 dhjetorit 2005 Maqedonia është vend kandidat për anëtarësim në Bashkimin Evropian. Prej një korrikut 2005 zyrtarisht është vend i decentralizuar, ku komunat kanë liri, që veç të të tjerave, të krijojnë edhe politika për zhvillimin ekonomik lokal…

(More…)

 

07.06.2007

САМИТ Г-8: НОВА СТУДЕНА ВОЈНА

М-р Зоран Нечев

Оваа година, 33-тиот состанок на лидерите на осумте најразвиени земји (самитот на Г-8) се одржува во германското летувалиште Хајлигендам на брегот на Балтичко Море. Сликата на идилично крајбрежно место е заменета со сликата на високо обезбедуван, но истовремено и луксузен „затвор“, посебно од аспект на калибарот на неговите посетители…

(More…)

 

06.06.2007

POVEKJE PARI OD MAKEDONCITE VO STRANSTVO OTKOLKU OD IZVOZ Makedonija zhivee od parite na iselenicite! Mazh na vozrast od 19 do 29 godini, samec, nevraboten, so sredno obrazovanie. Vaka izgleda prosechniot iselenik od rechisi sedumte iljadi godishno koi, vo potraga po podobar zhivot, legalno ili na crno zaminuvaat od Makedonija vo zemjite od Evropskata unija. Spored analizite na Centarot za istrazhuvanje i kreiranje politiki CIKP, toa e samo 0,2 otsto od okolu tri milioni lugje od celiot svet koi godishno migriraat vo EU…

(More…)

 

23.05.2007

ВО МАКЕДОНИЈА ДОАЃААТ ПОВЕЌЕ ПАРИ ОД НАШИТЕ ВО СТРАНСТВО ОТКОЛКУ ОД ИЗВОЗ

Живееме од парите на иселениците

Просечниот иселеник од Македонија нема поголемо работно искуство. Државата во која се наоѓа ја смета само како привремено решение пред конечно да замине во трета земја. Среќен е со исходот на неговиот престој во странство. Нема работна дозвола, ама работи…

(More…)

 

21.05.2007

ПРИВИЛЕГИРАНИ КОМАНДАНТИ НАД ЗАБОРАВЕНИ ВОЈНИЦИ Дијалогот, што во последно време стана актуелен, на почетокот се одвиваше помеѓу работните групи на двете политички партии. Но, стана очигледно дека бил проформа, иако за сите нас беше разбирливо дека воопшто нема да има резултат кога изјавите на лидерите беа сосема спротивставени. Една албанска поговорка вели дека добриот ден се гледа од сабајле…

(More…)

 

April 2007

MEASURING SUCCESS OF THE COMMON FOREIGN AND SECURITY POLICY OF THE EUROPEAN UNION IN THE CASE OF MACEDONIA

The Common Foreign and Security Policy (CFSP) is one of the most widely discussed and analyzed policy areas of the European Union (EU). The development of the European Security and Defence Policy (ESDP) within the framework of the CFSP took place at the end of the ‘90s, in a process that interacted with the unfolding of the crisis of the Balkan regional order…

(More…)

 

07.05.2007

СЕГОЛЕН ИЛИ САРКОЗИ: КОЈ ПОВЕЌЕ НИ ОДГОВАРА? LE PALAIS DE L’ELYSEE, TGV И МАКЕДОНСКИОТ ВАГОН

На 6 мај 2007 година француските граѓани ќе го изберат својот нов Président de la République, кој ќе го замени сегашниот претседател Жак Ширак, којшто владееше со Франција последниве 12 години, и со тоа ќе се отвори патот за прилив на нови …

(More…)

 

29.04. 2007

САМОБЕНДИСАНИ ПОЛИТИЧАРИ

Демократијата треба да извира од внатре, а не да ни се наложува од надвор. Случајно или не, силните обиди за демократизација од страна на меѓународниот фактор, и покрај добрата намера, не покажале некакви резултати. Македонскиот граѓанин, пак, чувствува дека е многу малку претставен во политичкиот процес. Речиси сите испитувања на јавното мислење покажуваат големо незадоволство и недоверба на граѓаните кон политичките партии и политичарите…

(More…)

 

11.04. 2007

ЗА КОЈА РЕЛИГИЈА ЌЕ УЧАТ ДЕЦАТА-ЕВРЕИ?!

Новиот предлог на Владата за воведување веронаука во училиштата (со можност за избор меѓу историја на религии и класична веронаука) најверојатно ќе падне на Уставниот суд, пишува во анализата на Центарот за истражување и креирање политики (ЦИКП)…

(More…)

 

No.6 March 2007

VISAS AND THE YOUNG

Facilitation of the visa regime for Macedonian citizens will be the first step towards full liberalization of the visas between the European Union and Macedonia. This was the statement given by the European Commission (one of the Commission’s recommendations) on 4 May year 2006. Macedonia has regulated the issue of readmission on a bilateral basis with most …

(More…)

 

11.04.2007

НАМЕСТО ДА ГИ ЗАВЕРИ, МИНИСТЕРСТВОТО ГИ ГУБИ ДОКУМЕНТИТЕ Чекал нострификација, останал без дипломи

Апсурд е тоа што завршив две магистратури, а ако во земјава треба да ме евидентираат, тоа ќе биде само со основно образование, вели Виктор Новаковски.

Скопјанецот Виктор Новаковски (29) седум години чека Министерството за образование да му ги признае додипломските …

(More…)

 

10.04.2007

Со измените во законот

СТРАНСКИТЕ ДИПЛОМИ ЌЕ СЕ НОСТРИФИЦИРААТ ЗА ОСУМ ДЕНА

Македонските студенти што студирале на еден од 500-те најпрестижни светски универзитети ќе можат да ја нострифицираат дипломата во земјава за само осум дена.

Ова е предвидено со измените во Законот за високо образование во насока на олеснување на постапката за нострификација на дипломите од странство. Министерот за образование Сулејман Рушити вчера објасни дека рокот за нострификација на дипломите од другите универзитети ќе биде 20 дена. На нострификацијата на дипломите ќе работи посебна комисија, составена од претставници од Министерството за образование, МВР и од универзитетски професори…

(More…)

 

02.04.2007

ПО ВЛЕГУВАЊЕТО НА „СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ“ Се ближи крајот на медиокритетите во македонското банкарство

Со влезот на реномираната француска банка „Сосиете женерал“ во Охридска банка завршува ерата на медиокритетна банкарска практика што во изминативе 15 години ја применуваа македонските банки како и странските банки присутни во домашниот банкарски сектор, пишува во анализата за македонскиот банкарски систем изработена од Центарот за истражување и креирање политики (ЦРПМ)…

(More…)

 

01.04.2007

ПО ПРОМЕНАТА НА УСЛОВИТЕ ЗА ВЛЕЗ НА СТРАНСКИ БАНКИ

Ајмо, Евтино! Банки на распродажба! Владимир Николовски

Ниска инфлација, ниски трошоци за работа, огромни цени на услугите е равенката за екстра-профит што досега ја користеа македонските банки, кои во изминатиов период како да се научија да уживаат во комоцијата на лихварската политика.

Помогнати од политичките структури, субјектите во македонскиот банкарски сектор цели петнаесет години не направија ништо да го размрдаат приватниот сектор и да подобрат економскиот пораст во земјава…

(More…)

 

27.03.2007

ВЕРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ЗАДОЛЖИТЕЛНО ОД 2008/09 ГОДИНА

Основците ќе учат и за Дарвин и за Бог

Социолозите и други експерти коментираат дека класичната веронаука нема да биде прифатена, но тие немаат забелешки за изучувањето на историјата на религии

Задолжително верско образование со можност за избор меѓу класична веронаука и историја на религии ќе се воведе во петто одделение во учебната 2008/09 година, најави министерот за образование Сулејман Рушити на вчерашната прес-конференција…

(More…)

 

25.03.2007

ПОСТРАМКОВНИ ДИЛЕМИ

Јазикот како камен на сопнување

Со одлуката на Владата за поставување двојазични табли на граничните премини и аеродроми се покрена полемика и расправа помеѓу експертите и политичките партии. Едните не се задоволни (Демократската унија за интеграција – ДУИ) и велат дека тоа е трик на Владата, додека другите, пак, сметаат дека тоа е пречекорување на законот, односно федерализација на државата. Останува простор за полемика…

(More…)

 

23.03.2007

КАДЕ ЗАВРШИЛЕ СТЕТОСКОПИТЕ ОД КРЕДИТОТ ЗА ЗДРАВСТВЕНИ РЕФОРМИ

… Анализата ја направи невладината организација Центар за истражување и креирање политики (ЦИКП) од март до јуни минатата година во четири града во земјава – Скопје, Неготино, Свети Николе и Тетово. …

(More…)

 

15.03.2007

Çelësi i marrëdhënieve ndëretnike

NËNKRYETAR PËR MARRËDHËNIE ME TË MIRA

Ligji me të cilin do të rregullohej çështja e kryetarit të shtetit, me çka do të bëhej e patjetërsueshme që nënkryetari të jetë nga bashkësia e tjetër etnike, do të kishte efekt të mirë të zbutjes së tensioneve ndëretnike në Maqedoni.

Bashkësitë etnike joshumicë, në përgjithësi, e veçanërisht ato që janë në numër më të konsiderueshëm, përpiqen të arrijnë në gjendje që ta ndajnë pushtetin dhe fuqinë me bashkësinë etnike shumicë. Andaj të shpeshta janë konfliktet politike rreth pushtetit dhe kontrollit të institucioneve shtetërore nga grupet e ndryshme etnike…

(More…)

 

| Newest | 08 | 07 | 06 | 05 | 04 | 03 | 02 | 01 |