Home Advocacy

Advocacy

The greatest challenge for a think tank is to reach our main “customers,” i.e. policy makers such as the parliamentarians, policy making government staff and employees in the administration. They are usually working to full capacity and therefore often lack the time and energy to consult us on policies. Sometimes they might also not be aware of the value added that policy analysis and advice can provide. Therefore, we are constantly thinking about formats and instruments to reach out to them. The organization develops a tailor made advocacy plan for each of the policy products. For the purpose of advocacy the organization uses media, as well as social media, but also builds coalitions with external stakeholders and engages them in interactive policy advising.

Posts related to Advocacy

International Conference: “Role of civil society in (gender – responsive) budgeting:...

AGENDA ENG The international conference Role of civil society in (gender responsive) budgeting: participation, advocacy and accountability, a joint event organized by the Gender Budget Watchdog...

Меѓународен ден за подигнување на свеста за зачувување на животната средина

Во универзумот има милијарди галаксии. Во нашата галаксија има милијарди планети. Само една е планета Земја. Да го зачуваме тоа што остана и барем...

Latest Web posts

Потпишан Меморандум за соработка со Општина Гостивар

Извршната директорка на Центарот за истражување и креирање политики, д-р Марија Ристеска и Градоначалникот на Општина Гостивар, д-р Арбен Таравари потпишаа Меморандум за соработка...

Потпишан Меморандум за соработка со Општина Аеродром и Факултетот за физичко образование, спорт и...

Во рамки на проектот Здрави навики за здрава околина, поддржан од Програмата за развој на Обединетите нации (UNDP), Центарот за истражување и креирање политики...

СМАРТ Балкан на работна средба со Заменичка на Претседателот на Влада задолжена за политики за...

Преку СМАРТ Балкан проектот ја зајакнуваме соработката помеѓу граѓанските организации  и државните институции во креирање на ефективни антикорупциски политики на партиципативен начин. Во таа насока,...

Радио гостување СМАРТ Балкан

Програмскиот координатор Александар Цеков беше гостин на @URBAN FM 90.8 (https://www.facebook.com/urban.fm.skopje) кај водителката Марија Димишкова (https://www.facebook.com/profile.php?id=1545336767 ) каде што ги престави проектните активности и...

Гостување во утринската програма на Македонската национална телевизија

Целите на проектот SMART Balkans беа претставени на Македонската национална телевизија МРТВ со гостување на нашиот грант менаџер, г-ѓа Бојана Крстевска во утринската...
0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe