„ПОРАКИТЕ ОД ПРИЈАТЕЛОТ ХАУИТ ДА СЕ СФАТАТ СЕРИОЗНО“

Share This Post

„Тоа што Хауит ги спакува препораките на ваков начин во делот на имплементацијата на препораките за парламентарната анкетна комисија, слободата на говорот, не треба да е изненадувачки затоа што и самата активност на еврокомесарот Штефан Филе беше насочена кон ова. Одговорноста од наша страна не може да се избегне. Власта и опозицијата треба да ги преземат одговорностите и тоа да го спроведат. Во делот на медиумите, сметам дека проблем е преголемата регулација и законот за медиумите. Се согласувам дека пререгулираноста не е добра, посебно во делот на медиумите кои треба да бидат засебно третирани. Случајот Кежаровски во секој случај го враќа вниманието кон прашањето со медиумите и не треба да не‘ чуди инсистирањето на слободата на говорот. Препораките од инаку пријателски настроениот кон Македонија Хауит треба да бидат дополнително охрабрување за посериозно да се одработат сите препораки во извештајот“, смета Муслиу.

Според Марија Ристеска од Центарот за истражување и креирање политики, Ховит е еден од малкумината политичари во ЕУ кои моменталната финансиска криза во Унијата не ја гледаат како причина за забавување на процесот на проширување. Неговите лични цели за Македонија се јасни и затоа тој инсистира на внатрешна поддршка и докази за потребните реформи за да се убедат европските лидери да ја донесат посакуваната одлука за земјата:

(More…)

 

 

More To Explore

Activities

Call for Mentors | GBWN

Gender Budget Watchdog Network is looking for 5 mentors to guide and support