Трибина „Справување со скриена економија“

Share This Post

Трибина „Справување со скриена економија“: Сивата економија и до 47% од БДП

24 Вести

Невработеноста, недовeрбата во Владата, даночниот систем, се дел од причините за високото ниво на сива економија во земјава, посочија учениците на трибината „Справување со скриена економија“.

 

Скриена економија „голта“ 3,5 милијарди евра

Телма

Скриената економија во бруто домашниот производ учествува со 24 до 47 проценти, во зависност од методите на мерењето на различните државни институции. Тоа не е само сивата или црната економија што ја создаваат граѓани кои нешто работат или продаваат …

  

СИВА ЕКОНОМИЈА ВО МАКЕДОНИЈА: Непријавени плати и потпишување на договори со „скриени клаузули“

Академик

На Форумот се презентираа податоците истражувањето Овој извештај наведува дека процентот на скриените плати останува најакутниот загрижувачки проблем, со процент од околу 40% од платите во Македонија кои се целосно или барем делумно непријавени.

  

Македонските работници половина од платата ја земаат на рака

Фактор

Македонија е лидер во Европа по ниво на сива економија. Нивото на скриена економија во државата зафаќа од 24 до 47 отсто од бруто-домашаниот производ. Сивата економија ја оштетува државата со околу 3,5 милијарди евра на годишно ниво.

  

Сива економија најмногу во градежништвото, туризмот и услужните дејности

Локално

Работата на црно или непријавена работа, и скриените приходи во претпријатијата се најголемите сегменти од сивата економија во Македонија. Таа е најзастапена во градежништвото, услужните дејности, туризмот, а по региони во полошкиот и југозападниот …

 

Форум на јавни политики за скриена економија

Сител

Центарот за истражување и креирање политики, со поддршка на Европската комисија и Центарот за изучување на демократијата од Бугарија организираат Форум на јавни политики за скриена економија.

 

(ВИДЕО) Македонија со сивата економија е на прво место во регионот и во Европа!

Репортер

Невработеноста, недовeрбата во Владата, даночниот систем, се дел од причините за високото ниво на сива економија во земјава, посочија учениците на трибината „Справување со скриена економија“, извор 24 вести Во Македонија сивата економија зафаќа од …

 

Сива економија најмногу во градежништвото, туризмот и услугите

Вечер

Работата на црно или непријавена работа, и скриените приходи во претпријатијата се најголемите сегменти од сивата економија во Македонија. Таа е најзастапена во градежништвото, услужните дејности, туризмот, а по региони во полошкиот и југозападниот …

  

Форум на јавни политики за скриена економија

Телеграф

На Форумот ќе биде презентиран мониторинг-извештајот за скриена економија во Република Македонија Центарот за истражување и креирање политики, со поддршка на Европската комисија и на Центарот за изучување на демократијата од Бугарија организираат …

 

Сива економија најмногу во градежништвото, туризмот и услужните дејности

Lider

Работата на црно или непријавена работа, и скриените приходи во претпријатијата се најголемите сегменти од сивата економија во Македонија. Таа е најзастапена во градежништвото, услужните дејности, туризмот, а по региони во полошкиот и југозападниот …

 

Форум на јавни политики за скриена економија

Бизнис Инфо

Центарот за истражување и креирање политики, со поддршка на Европската комисија и Центарот за изучување на демократијата од Бугарија организираат Форум на јавни политики за скриена економија, пишува Миа.

 

Сива економија најмногу во градежништвото, туризмот и услужните дејности

Утрински

Работата на црно или непријавена работа, и скриените приходи во претпријатијата се најголемите сегменти од сивата економија во Македонија. Таа е најзастапена во градежништвото, услужните дејности, туризмот, а по региони во полошкиот и југозападниот …

 

СИВА ЕКОНОМИЈА: Во градежништвото, туризмот и во услужните дејности

Телеграф

Невработеноста и недоволната доверба во власта се дел од неколкуте причини граѓаните да влезат во зоната на сива економија и да прифатат непријавена работа Работата на црно или непријавената работа и скриените приходи во претпријатијата се …

 

Сива економија најмногу во градежништвото, туризмот и услужните дејности

Сител

Работата на црно или непријавена работа, и скриените приходи во претпријатијата се најголемите сегменти од сивата економија во Македонија. Таа е најзастапена во градежништвото, услужните дејности, туризмот, а по региони во полошкиот и југозападниот …

  

Работа на црно, најмногу во градежништвото, туризмот и услужните дејности

еМагазин

Работата на црно или непријавена работа, и скриените приходи во претпријатијата се најголемите сегменти од сивата економија во Македонија. Таа е најзастапена во градежништвото, услужните дејности, туризмот, а по региони во полошкиот и југозападниот …

 

More To Explore

Activities

Call for Mentors | GBWN

Gender Budget Watchdog Network is looking for 5 mentors to guide and support