Ќендреса Сулејмани

Образование: Магистар по ‘Politics, Security, and Integration’ –  University College London

Работна позиција: Работи во Фондацијата Метаморфозис како проект координатор

 


Тина Џеповска

Образование: Магистрант по Напредни Европски студии и Меѓународни односи, Institut européen·European Institute (IE·EI), Academy of Nice

Работна позиција: Советник и вршител на работи во Амбасадата на РМ во Шпанија

 


Петар Шапе

Образование: Магистер по економски науки (финансиско-банкарски менаџмент)

Работна позиција: Менаџер за продажба во АД Витаминка/ Член на извршен одбор на НСДП

 


Катерина Стојановска

Образование: Дипломиран социјален работник

Работна позиција: Помошник раководител на Сектор за меѓународна соработка и соработка со меѓународни организации – Влада на РМ

 


Тони Ристов

Образование: Дипломиран професор по историја

Работна позиција: Кустос во НУ Музеј на Македонија / Член на извршен одбор на Демократска Обнова на Македонија – ДОМ

 


Ана Тодоровска

Образование: Дипломиран политолог / Магистрант по политички менаџмент

Работна позиција: Manulife Corporate Client Account Representative/ John Hancock Financial (Канада)

 

 


Петранка Делова – Миладинова

Образование: Магистер по економски науки (MBA Management)

Работна позиција: Revenue Accountant at QlikTech International (Region: Germany, Switzerland and Austria)

 

 


Бобан Китановиќ

Образование:  Магистрант по мир и развој

Работна позиција: Фондација Хоризонти

 

 


Александар Софронијоски

Образование: Mагистер по казнено право и криминологија/компјутерски криминал

Работна позиција: Државна комисија за одлучување во втор степен во областа на инспекцискиот надзор и прекршочна постап

 

 


Јета Красниќи

Образование: Магистер по дипломатија

Работна позиција: Асистент на Маркет Секторот и на Главниот Маркетинг Директор на Вип Оператор

  

 


Сашко Крстевски

Образование: Дипломиран економист / Aarhus Tekniske Skole – High national diploma in Multimedia design

Работна позиција: Управител на ДПТУ „КУ.ЦОМ“ Дооел Ивана Матеска

 


Ана Блажеска

Образование: Магистер по Европски политички студии на Колеџот на Европа во Бриж, Белгија / Магистер по конференциско толкување на Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје, Р. Македонија

Работна позиција: Советник за координација со политички институции во Кабинетот на Претседателот на Владата на Р. Македонија

 


Катерина Вељановска (Блажевска)

Образование: Доктор по политички науки

Работна позиција: Проректор и Доцент на МИТ Универзитет, Факултет за безбедност, криминологија и финансиска контрола

 


Ивана Матеска

Образование: MPhil in Technology Policy – University of Cambridge

Работна позиција: PhD кандидат и соработник за истражување во Оддел за Менаџмент, Технологија и Економија во Универзитетот ETH Zurich

 


Љубица Пендароска

Образование: Магистер по меѓународно право / Докторант на меѓународно право и меѓународни односи

Работна позиција: Експерт и проектен менаџер за заштита на лични податоци / Надворешен соработник на Факултет за правни науки

 


Никола Петровски

Образование: Магистер по Меѓународно право

Работна позиција: Координатор во Национален Младински Совет на РМ/ Координатор во Р. Македонија на European Students for Liberty

 


Александра Стојановска

Образование: Дипломиран Актер, Магистар по Арт менаџмент на Нов Бугарски Универзитет, Софија

Работна позиција: Менаџер на Човечки Ресурси во ИТ компанија “GigaVoice”, freelance НВО интернационален проектен координатор и асистент, едукатор по неформално образование

 


Наџи Исмаили

Образование: Магистар по дипломатија и меѓународни односи

Работна позиција: Project Officer at the Joint Technical Secretariat of the Greece – The former Yugoslav Republic of Macedonia IPA Cross-Border Programme 2007-2013″

 

 


Марија Вељовска Кондовска

Образование: Докторски студии – Европски студии за интеграција и комуникации

Работна позиција: Проектен координатор во Европско движење на Република Македонија

 

 


Славе Узуновски

Образование: Дипломиран политиколог

Работна позиција: Консултант

 

 


Станислава Чулиќ  

Образование: Магистер по менаџмент на јавна администрација и управување на локална самоуправа на Универзитетот Париз 12, Вал де Марне, Франција

Работна позиција: Советник во Комисијата за европски прашања, Собрание на Република Македонија

 


Златко Јанковски

Образование: Магистрант по медиуми и комуникации

Работна позиција: Соработник во Секретаријатот за Европски прашања

 

 


Александра Жоглева

Образование: Магистер по европски студии – Универзитет за применети науки, Бремен, Германија

Работна позиција: Секретаријат за европски прашања, вработена во Секторот за интеграција

 


Илија Чалшев

Образование: Магистрант по деловна економија

Работна позиција: Помошник на пратеникот и подсекретар на ВМРО-ДПМНЕ г-дин Васил Пишев

 


Кристијан Алексоски

Образование: Магистрант на Универзитетот во Хајделберг

Работна позиција: консултант во PwC (Price Waterhouse Cooper)

 

 

Коментари од учесници

 

Школата за јавни политики „Мајка Тереза“ претставува комбинација од уникатни предавања за актуелни прашања од домашната и меѓународната политика и уникатна шанса за запознавање на млади интелектуалци. Замислете седите во група на перспективни млади луѓе, слушате предавања, земате белешки и учествувате во дебати… Ова е начинот на кој оваа Школа го надградува вашето знаење. Всушност, оваа Школа буквално го храни вашиот мозок со нови знаења и нови вештини. Имено, ќе се соочите со предизвикот да научите многу повеќе отколку што сте мислеле дека е можно.

 Марија ВЕЉОВСКА КОНДОВСКА

 

Прекрасно искуство кое што може само да се посака. Голема благодарност до ЦРПМ и школата за јавни политики “Мајка Тереза” што ми овозможи да бидам дел од оваа школа. Во целиот изминат период се стекнав едно прекрасно искуство и знаења во поглед на сознавањето на Европските вредности и практицирањето на демократијата на едно повисоко ниво и од една поинаква перспектива, секако и можноста за ширење и размена на нови искустваи пријателства како во Македонија така и надвор од неа.

 Петар ШАПЕ

 

 

Учеството во школата за јавни политики за мене е едно прекрасно искуство, како професионално така и лично.

Активната партиципација во заеднички активности со личности од различни професионални профили е само по себе една огромна придобивка за развивање на сопствената личност, стекнување на разнолики искуства како и збогатување на мрежата на контакти со млади, успешни и перспективни лица кои прераснуваат во трајни и искрени пријателства.

Преку низа врвни предавачи и експерти во своите области, Школата за јавни политики „Мајка Тереза„ нуди можност за запознавање со повеќе области и аспекти од општествениот, социјалниот и културниот поредок на нашето општество, но и многу пошироко во меѓународен контекст, што ја прави вистински избор за секој млад човек кој сака да вложи во својата иднина.

Катерина СТОЈАНОВСКА

Учеството во Школата за јавни политика “Мајка Тереза” беше едно прекрасно искуство за мене. Соработката со други млади интелектуалци во школата ми овозможи темите кои ги обработувавме да ги анализирам од друга перспектива. Тимот на предавачи беше одличен. Голема благодарнот за организациониот тим во ЦРПМ –

Александар СОФРОНИЈОСКИ