Home Analysis

Analysis

The primary and secondary data gathered by the CRPM team are subject to detail examination of our experts. Our team has experience in conducting quantitative and qualitative analysis using descriptive and explanatory methods. The CRPM team for different projects and clients has conducted situation analysis, cost-benefit, cost-effectiveness, regulatory impact assessments, costing studies and program/project evaluations. Unlike traditional academia which focuses on building knowledge within a group of peers, CRPM as a policy institute addresses real-life problems, and therefore provides policy recommendations and a framework for their application within the Macedonia society. Hence, all CRPM analysis is policy relevant is presented in different forms: policy memos, policy briefs, and policy studies.

Posts related to Analysis

Презентирани наодите од анализата “Мапирање ризици од корупција во животната средина”

Денеска (24.02.2022) во организација на Платформа на граѓански организации за борба против корупција, чија што членка е Центарот за истражување и креирање политики, беше...

Експертска дискусија на тема „Застапеноста на говорот на омраза врз основа...

На 21.01.2022, Центарот за истражување и креирање политики и Програмската канцеларија на Советот на Европа во Скопје организираа експертска дискусија на тема „Застапеноста на...

Latest Web posts

Потпишан Меморандум за соработка со Општина Гостивар

Извршната директорка на Центарот за истражување и креирање политики, д-р Марија Ристеска и Градоначалникот на Општина Гостивар, д-р Арбен Таравари потпишаа Меморандум за соработка...

Потпишан Меморандум за соработка со Општина Аеродром и Факултетот за физичко образование, спорт и...

Во рамки на проектот Здрави навики за здрава околина, поддржан од Програмата за развој на Обединетите нации (UNDP), Центарот за истражување и креирање политики...

СМАРТ Балкан на работна средба со Заменичка на Претседателот на Влада задолжена за политики за...

Преку СМАРТ Балкан проектот ја зајакнуваме соработката помеѓу граѓанските организации  и државните институции во креирање на ефективни антикорупциски политики на партиципативен начин. Во таа насока,...

Радио гостување СМАРТ Балкан

Програмскиот координатор Александар Цеков беше гостин на @URBAN FM 90.8 (https://www.facebook.com/urban.fm.skopje) кај водителката Марија Димишкова (https://www.facebook.com/profile.php?id=1545336767 ) каде што ги престави проектните активности и...

Гостување во утринската програма на Македонската национална телевизија

Целите на проектот SMART Balkans беа претставени на Македонската национална телевизија МРТВ со гостување на нашиот грант менаџер, г-ѓа Бојана Крстевска во утринската...
0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe