Нова Македонија 28.05.2013

Share This Post

БАЛКАНСКИТЕ КАВГИ ФРЛААТ СЕНКА ВРЗ КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ

Како се одвива процесот на соработка на земјите во Југоисточна Европа во пресрет на самитот што ќе се одржи во Охрид и зошто темата за климатските промени никого не го интересира најдобро илустрираат следните факти: претседателите на Србија и на Хрватска ќе се сретнат првпат, претседателите на Грција и на Бугарија, земји-членки на ЕУ, „европски“ ја бојкотираат Македонија, а за поканата на Косово нема согласност од сите земји-членки

САМИТОТ ВО ОХРИД – СЛИКА И ПРИЛИКА НА ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА

Настаните во пресрет на самитот на претседателите од земјите на Процесот за соработка на Југоисточна Европа многу прецизно илустрираат на кое ниво е меѓудржавната соработка во Југоисточна Европа. Таа сѐ уште е во процес на создавање, развивање и засилување. На пример, една од главните вести поврзани со самитот е дека тука, на неутрален терен, првпат ќе се сретнат сегашните претседатели на Србија и на Хрватска, Томислав Николиќ и Иво Јосиповиќ. Бидејќи собирот е во Македонија, беше очекувано дека грчкиот претседател Карлос Папуљас целосно ќе ја игнорира поканата. Чекор подалеку отиде претседателот на Бугарија, Росен Плевнелиев, кој дури и го испромовира своето неучество. Истовремено, Косово ѝ се налути на Македонија дека не е покането, иако не е членка на организацијата, па се отворија и дебати за тоа дали не сме можеле да ја повикаме претседателката Атифете Јахјага или едноставно не сме сакале, за да не ја налутиме Србија…(More…)

 

More To Explore